Начало / Блог / Контрол на Етилена
;

Сравнение между Bio Turbo и контролируема атмосфераЗнаете ли че, Bio Turbo работи само в хладилни камери с нормална атмосфера. Bio Turbo се нуждае от кислород, за да създаде озон в инсталацията, а в помещения с контролируема атмосфера (ULO, CA и DCA), няма достатъчно кислород за това.

За правилното съхранение на ябълки производителят се нуждае от:

1. Температурен контрол 

2. Овлажняване след прибиране на реколтата - за избягване на фири поради дехидратация на ябълките. Охладеният въздух в камерите поддържа правилната температура на съхранение, но също изсушава въздуха. Ето защо е необходимо оборудване за поддържане на подходящо ниво на относителна влажност. В Miatech -USA се произвеждат автоматизирани системи за овлажняване, които работят от минус 4 градуса по Целзий, с дюзи Air-Water Crio. Те са в комплект с интегрирана система за филтриране на водата с обратна осмоза, въздушен компресор и крио дюзи. Тези овлажнители се инсталират и в хладилни камери с контролируема атмосфера ULO. Поддръжката е подмяна на въглеродния филтър и мембраната веднъж годишно. Не е необходимо повече да използвате разтвор за овлажняване или да поливате с вода пода, което със сигурност увеличава нивото на относителната влажност веднага, но не може да се контролира и поддържа в границите на подходящото и препоръчително ниво за продукта.

3. Устройство за премахване на етилен, за унищожаване на бактериите във въздуха и за намаляване на кръстосаното замърсяване в камерата, като по този начин се намаляват отпадъците, причинени от тези патогени. Поради тези причини ние създадохме Bio Turbo, единствената система, която сега решава всички споменати предизвикателства.                                                 

В сравнение с камерите с ULO, CA и DCA, разходите за инвестиции в Bio Turbo са силно намалени:

- Bio Turbo работи в хладилни камери с нормална атмосфера, не е необходимо „запечатване“ на стените на камерата.

- Цената на поддръжката е много малка - въздушният филтър и озоновите плочи трябва да бъдат подменяни на всеки 360 дни. Говорейки за съхранение на ябълки, което е сезонна работа, тези комплекти за поддръжка трябва да бъдат заменени на всеки 16 месеца.

- Системите Bio Turbo идва с интегриран Таймер за смяна на филтъра.

- Замяната на консумативите може да се извърши от всеки техник, без да се изисква специална квалификация.

- Инсталацията на продукта е също толкова лесна, единствената връзка е с 230V 50-60 Hz, без нужда от тръбна връзка.

- Ниска консумация на енергия:

Bio Turbo 100 230VAC - 0.13А - 30W

Bio Turbo 300 230VAC - 0.26A - 31W

Bio Turbo 1000 230VAC - 0.44А - 53W

Bio Turbo 6000 230VAC - 0.5A - 115W

Имаме клиенти, които съхраняват ябълки в продължение на 8 месеца, от средата на октомври до средата на май следващата година. Те съхраняват ябълки с помоща на охлаждане, овлажняване и Bio Turbo до май, защото тогава продават всичко, което са съхранявли в камерите си на най-изгодна цена.

Загубеното количество за този период е 1% от съхраняваната продукция, като това разбира се зависи от качеството на вкараната в хладилната камера ябълката.

Отчетените загубени количества съхранена продукция за същия период от време (8 месеца съхранение на ябълки) в камери с контролируема атмосфера ULO са между 5% и 10%, ( също зависи от качеството на съхраняваните ябълки)

По отношение на контролируема атмосфера ULO и DCA се отбелязват следните:

Предимства:

- ябълките могат да се съхраняват 12-18 месеца

Недостатъци:

- Голяма инвестиция в хладилно оборудване, изграждане на 2 нива

- Камерите трябва да са идеално запечатани - стени, специални врати - също големи инвестиции

- Скъпа поддръжка + квалифициран персонал, който да обслужва камерите.

- МНОГО ВАЖНО: В тези помещения етиленът не се отстранява; нивото на кислород се намалява значително, като се намалява степента на дишане на съхраняваните ябълки, което води до намаляване на нивата на етилен, получени при процеса на естествено узряване на ябълките, и забавяне на процеса на стареене на ябълките.Етиленът обаче не се отстранява, той е по-лек от въздуха, издига се до тавана, като след това пада надолу и остава на височина 30-50 см от пода. Така че етиленът все още е в хладилната камера.

Ако крайният клиент ще изгражда камери с контролируема атмосфера ULO или DCA, със сигурност тя ще трябва да е с обем поне 1000 м3. Отнема няколко дни тези хладилни камери да бъдат напълно заредени с ябълки от овощната градина.До напълване на камерата инсталирането на ULO или DCA не може да бъде стартирано, така че етиленът и кръстосаното заразаявнае са налични в хладилната камера и вече засягат съхраняваните ябълки.

Следващата стъпка: хладилната камера е напълно заредена с ябълки, след няколко дни.

Клиента включва инсталацията ULO или DCA.

След няколко месеца крайният потребител получава запитване от супермаркети / хипермаркети / търговци и желае да продаде ябълките на добра цена (поради това ги съхранява дългосрочно).

Щом крайният клиент трябва да отвори вратата, той трябва да изключи инсталираната ULO или DCA.

Най-добрата ситуация е, ако крайният клиент продаде всички съхранявани ябълки от тази хладилна камера същия ден. След като се отвори вратата обаче, кислородът постъпва в камерата и ускорява дишането на ябълките, което предизвика бърз процес на узряване и съответно омекотване на ябълките.(В случаите, в които ябълките не се продадат веднага и останат в камерата)

Предимства при използване на Bio Turbo по време на зареждане и съхранение на ябълки в хладилна камера с нормална атмосфера. 

- 2 дни преди да започне зареждането на камерата, крайният клиент трябва да включи системата Bio Turbo, за да почисти и пречисти въздуха и да я остави да работи;

- Да включи хладилното оборудване за поддържане на подходяща температура;

- Клиентът може да зареди камерата, когато пожелае - етиленът се отстранява постоянно, защото Bio Turbo работи непрекъснато. Така процесът на зреене се забавя, а въздушните бактерии, плесените, спорите и гъбичките се унищожават, като така се намалява кръстосаното заразяване.

- Клиентът може да отваря вратата, когато пожелае, т.е. когато получи най-добрата цена и в същото време да запази ябълките в хладилната камера със същото отлично качество;

- Ябълка, която е вкарана заразена в камерата ще загине, но няма да зарази другите ябълки вътре в кутията, кашона или палета;

- Намалени фири, причинени от етилен, бактерии във въздуха, плесени, спори, гъби, кръстосано заразяване;

- Малка инвестиция,лесен монтаж и поддръжка, ниска консумация на енергия, гъвкавост, качество на съхраняваната продукция.

Bio Turbo не замества хладилното оборудване или системите за овлажняване.

Ние гарантираме намаляването на загубите, причинени от наличието на етилен и аеробни патогени в студените помещения за пресни плодове и зеленчуци, както и на свежи цветя в условия на съхранение в нормална атмосфера с поне 50% и повече, използвайки технологията Bio Turbo качеството на съхраняваните продукти също.

Контрол на етилена в складовете за плодове и зеленчуци и хладилните складове1.Резюме

    Тази статия обяснява последиците от високите концентрации на етилен в складовете и хладилните камери. Промишлените предприятия, които участват в обработката и съхранението на плодове и зеленчуци, са силно засегнати от етилен. Високата концентрация на етилен причинява преждевременно стареене и гниене на плодове и зеленчуци и изсушаване на цветя и листни зеленчуци - като по този начин намалява срока на годност ...


    Общоприетите методи (прилагани в повечето складове и хладилни помещения) за понижаване на температурата и влажността и използването на газове като азот и сяра увеличават срока на годност, но имат няколко недостатъка, които променят естествените свойства на плодовете и зеленчуците. 

2. Контрол на охлаждането и влажността 

Достатъчно  е дори малко количество газ етилен по време на съхранението, за да се ускори процеса на разпад при свежата продукция. Това прави контрола на етилена абсолютно необходим във веригата на хладилно съхранение.

Най-практичното решение при контрола на етилена е отстраняването му в хладилната верига. Отстраняването на етилена е естествен процес, който не оказва влияние върху свойствата на плодовете. 

Тази статия подробно разглежда как контролът на етилена чрез адсорбция и химиосорбция може да гарантира, че плодовете и зеленчуците запазват своята "естественост". 

Те могат да узреят според търсенето на пазара, без да има следи от токсични газове.

3. Етилен – хормон на зреенето

Етилен (C2H4) е газ без мирис и цвят, който съществува в природата и който се задейства при зрелост в плодовете.

Етилен, известен също като "хормон на смъртта" или "хормон на зреенето" играе регулаторна роля в много процеси на растежа на растенията, тяхното развитие и в крайна сметка загиването им.


Плодовете са или производители на етилен, или абсорбери. Ябълките, бананите, пъпешите, крушите и прасковите са производители на етилен. Доматите са умерени производители на етилен. Броколи, зеле, карфиол и др. са абсорбери (чувствителни) към етилена.

Така че, за предпочитане е да се избягва съхраняването на плодове произвеждащи етилен, с такива абсорбиращи(чувствителни към) етилен.

Вентилацията на складовото пространство е един от начините за справяне с това, но само до известна степен.

Хладилните складове се класифицират в следните 3 категории:

• Хладилни помещения за съхранение на прясна земеделска продукция, която не изисква предварително охлаждане

• Универсални хладилни помещения за краткосрочно и дългосрочно съхранение на прясна земеделска продукция, която изисква предварително охлаждане и различно съхранение

• Помещения с контролируема атмосфера (CA)

  4. Таблица за отделящи  и чувствителни към етилен плодове и зеленчуци
VH = много високo; Н = високо; М = средno; L = ниско; VL = много нискo
Плод/ЗеленчукОтделяне на етилен Чувствителност към етилена
ЯбълкиVHH
КайсииНН
КрушиНН
КраставициVLH
БроколиVLH
СпанакVLH
МарулиLH
ЗелеVLH

  5. Ефект от етилена

Най-общо ефектът на етилена се изразява в ускоряване на узряването, стареенето и в крайна сметка развалянето.

Негативни ефекти на етилена върху някои основни плодове и зеленчуци са:

• Ябълки:  попарване /кафяви петна/ Superficial scald in apple.
• Патладжан: кафяви петна


• Банани: разпадане

• Картофи: покълванеРезултат с изображение за картофи покълване

• Грозде: мухъл 


• Лук / чесън: мирис
• Броколи: пожълтяванеРезултат с изображение за yellowing broccoli
• Моркови: горчивина


• Карамфили: повяхване/ отпускане/ на венчелишчетата


• Зелени листни зеленчуци: загуба на цвят

Наличието на етилен в количества, вариращи от няколко части на милиард (ppb) до няколко части на милион (ppm), може да намали жизнеността на растенията, да съкрати живота на различните им части и да намали качеството на запасите при съхранение.
0.1ppm обикновено се счита за гранично ниво за действие на етилена върху растенията.
Традиционните практики са вредни за плодовете и зеленчуците.
В затворена среда, като ремарке на камион, контейнер за превоз, складово и хладилно помещение  често се наблюдава подобен ефект, водещ до повишена концентрация на етилен.
В последния етап след беритбата на реколтата, изкуственото узряване чрез използване на етилен е обща практика, тъй като гарантира, че продукцията достига до потребителите (търговски обекти) със степен на зрялост, което носи полза от гледна точка на вкус, цвят, текстура и хранителна стойност. Един от най-често срещаните примери е "принудителното" узряване на банани по време на периоди на голямо търсене.
При тези конвенционални методи, прилагани в повечето складове и хладилни помещения за понижаване на температурата и влажността и използването на газове като азот и сяра, се увеличава срока на годност, но те имат няколко недостатъка:

• Използват се токсични газове
• Това е опасно за човешкото здраве
• Променя естествените свойства на плодовете

Охлаждането и контролът на влажността забавят разпадането, но не са достатъчни, за да спрат производството на етиленовия газ в хладилниците и складовете. Дори и малкото количество газ етилен по време на съхранение е достатъчно, за да ускори процеса на разпадане на пресни продукти. Това прави контрола на етилена абсолютно необходим в хладилната верига.
 
 6. Защо е нужно да контролираме етилена?

6.1.Предимства при контрола на етилен:

• Удължава жизнения цикъл на плода / зеленчука след брането

• Собствениците на складовете могат лесно да запазят свежестта и да намалят развалянето на плодове и зеленчуци

• Те са в състояние да отговорят на нарастващите изисквания на несезонните плодове и зеленчуци

6.2.Контрол на етилена – приложения

Трите основни области, в които намира приложение контрола на етилен са:
  • при съхраняване в контролирана атмосфера
  • за ускоряване зреенето на плодове / зеленчуци
  • при доставка / транспортиране на земеделска продукция

Съхранение при Контролируема стмосфера (CA)

 Концепцията за съхранение на земеделски продукти с контролирана атмосфера (CA) се основава на контрола на два основни фактора, които засягат стареенето на растенията:
• забавяне скоростта на дишане 
• забавяне на промените, предизвикани от етилена, водещи до стареене.
Складирането при контролируема атмосфера включва използването на:
• повишени нива на въглероден двуокис (CO2)
• намалени нива на кислород (O2) в атмосферата
• ниски температури на съхранение
• предотвратяване на натрупването на вътрешно генериран етилен до гранично ниво, което би могло да предизвика промени, водещи до стареене и смърт

Контролирането на етиленовия газ ще поддържа качеството и удължава живота на земеделската продукция, което ще  позволи да се съхранява за много по-дълъг период от време. 
Контролът на охлаждането и влажността ще забави узряването и разлагането, но няма да спре въздействието на етилена.

Камери за зреене

  Общата практика е брането на плодове и зеленчуци, когато все още са "зелени", така че да има достатъчно време между прибирането и дистрибуцията. "Зелената" продукция се оставя да узрее - някои естествено, но се ползва и „помощ“ чрез третиране с  повишени нива на етилен. Необходимо е обаче да се гарантира следното:
• Камерите за зреене да са отделени от традиционните хладилни помещения за съхранение или камери с CA
• Ако камерите за зреене са разположени в зоната за съхранение, трябва да се вземат няколко предпазни мерки:
        o След експлоатация камерата за зреене  трябва да се вентилира от Етилен отвътре навън 
       o Вентилаторите за отвеждане на отработените газове (6 до 8 пъти обема на помещението за час) да позволят нивото на етилена да се намали до приблизително 1%

Въпреки това, поради важността за запазване на температурата и влажността, въздухът за приготвяне (разреждане) обикновено се извлича от охладената зона около помещението за узряване. 
Дори и след вентилация, нивата на етилена все още могат да бъдат достатъчно високи, така че да продължат процеса на узряване и да причинят вреди на продукта. Затова трябва да се използва „скрубер" за рециркулация на въздуха  (система за пречистване на газовете във въздуха) и чрез специални средства да се намали концентрацията на етилена под граничните стойности.

Доставка на продукти
  
  Дори малки количества етилен газ по време на доставка и съхранение водят до влошаването на  прясната продукция.Месечен хладилен бюлетин:

Ще получавате новини свързани с новости в хладилната техника, начини на съхранение и др.

  За контакти
  Офисна част, производство хладилни агрегати:

гр. Пловдив 4027
ул."Ген. Кутузов" №2

Тел : +359 885 145303;

032 940 475

Факс : 032 518 127
Е-майл : frigo@abv.bg
Skype : ivaylo1783
Youtube

хладилни камери хладилна камера хладилна стая хладилна врата хладилни врати плъзгаща врата отваряема врата въртяща врата хладилен агрегат хладилни агрегати хладилно оборудване хладилно съхранение шокова камера шокови камери плодохранилище хладилен форум съхранение на плодове зеленчукохранилище cold storage cold room cold chamber food storage meat storage food storage food freezing